Sunday, September 7, 2008

Weblaboros hülyeségek

Túl sok volt a szabadidőm, úgyhogy most írok egy posztot a weblabor.hu hülyeségeiről. A Weblabor az egy webfejlesztői fórum.

--
UPDATE -- 2008.09.30. 1:14:58

A Weblabor egy-két héttel ezelőtt megújult, így az alábbi listából a 2-es és az 5-ös pont érvényét vesztette. Továbbá mivel hivatkozást kaptam erre a posztra, meg kell jegyeznem, hogy ez itt csak egy alulszociált elme fröcsögése, természetesen azért kapja mindezt a Weblabor, mert szeretem.
--


1. „Hozzászólás témája”

(Topik itt: http://weblabor.hu/forumok/temak/19242)

Színtiszta hülyeség. Eleve ugye egy topikban vagyunk, vagyis a hozzászólásom témája nyilvánvalóan a topikcím. Ezen kívül meg nyilvánvalóan reagálok valakinek a hozzászólására, vagy a posztra. Az ez (reagálás) alatti absztrakciós szinten már csak a mondanivaló van, a kettő közé betuszakolni egy címet még, egy folyamatos diskurzusban, nettó hülyeség. Erőltetés. De elterjedt az a belterjes tévhit, hogy ez hasznos. Hát, hasznos lenne még az is, biztos, ha esetleg minden hozzászóláshoz kötelezően képillusztrációt is kéne mellékelni. Ésszerűtlen trade-off.

2. RSS

(Topik itt: http://weblabor.hu/forumok/temak/19242)

Hogyaszongya Drupal, ezért nem képesek megvalósítani, hogy egy fórumhozzászólásokról szóló RSS-ben a From mező (author stb., kinek milyen olvasója van) a hozzászóló nickjét tartalmazza. Ez kb. 3 perc munka, aki már dolgozott valaha RSS-sel. Ja de hogy Drupal, meg hogy inkább frissítés.

3. Nagybetűs névmások és névutók

(Topik itt: http://weblabor.hu/forumok/temak/19382)

Belterjes helyesírási konvenció a tiszteletadásra. Jószándékú hülyeség. Azért hülyeség, mert csak a szakmaiság rovására megy, ha az egyébként favorizált (bár gyengén követett) helyesírás normájától így eltérnek. Másrészt meg van benne egy kis hiperkorrekció, meg egy kis kompenzáció a flame-kultúrával szemben. Akárki akármit mond.

4. hacker/cracker

(Topik itt: http://weblabor.hu/forumok/temak/22315)

Ezek képesek voltak egy topikcímben átszerkeszteni a hacker szót crackerre, mert hogyaszongya a nagykönyv szerint a cracker a csúnya fiú, a hacker meg a jó fiú. De a hacker is lehet csúnya fiú, de mivel a cracker biztos specifikusabb, hát tekintsük ezt itten – mégiscsak egy „szakmai” fórumban vagyunk – hibának, amit ki kell javítani. És a csóka leírja, hogy ja, hát ha mindezt te is tudod, akkor végülis nincs is hiba, de én feltételeztem, hogy te nem tudod, ezért jól beleugattam, nehogy véletlenül a közvélemény félreértsen engem, jó fiút. Istenem, butaság, belterjesség a neved.

5. Ó, hirdetés

(Topik itt: http://weblabor.hu/blog/20080502/munka-rovat-moderacio)

Hát ez majdnem lemaradt. A kedves szerkesztők tudatában valamiért megszilárdult egy olyan képzet, nyelvi asszociáció, mely szerint a konkrét szó azt jelenti, hogy nem projektmunka. Ennek tudatában vígan törölgetik azokat a hirdetéseket, melyekről úgy gondolják, hogy az nem konkrét. Az, hogy egyesek ezt nem értik? Hát, biztos nem elég lojálisak a nyájasan belterjes szerkesztői inkompetenciához.

No comments:

Post a Comment